99 %

Vi kører med et 99 % mærke på vesten - men hvad betyder det egentlig ?

Hvad 99%'er egentlig er for noget?


Der er mange forskellige forklaringer på hvad 1% står for - og hvor 99% kommer ind i billedet?


Historien starter for over 60 år siden, helt præcist den 4. - 6. juli 1947, i en lille amerikansk flække ved navn Hollister der ligger i Californien. Her afholdtes "Gypsy Tour Motorcycle rally" sponsoreret af American Motorcycle Asosiation (AMA), og netop i disse dage kom der ekstraordinært mange motorcyklister til byen, ikke mindst på grund af Uafhængighedsdagen - den amerikanske nationaldag.Der kom så mange MC'ere at historien fortæller at byen ligefrem blev overtaget af dem. Mange af dem var krigsveteraner fra Anden Verdenskrig - og de holdt sig ikke tilbage. Specielt var det medlemmer af the Boozefighters Motorcycle club der kom i slagsmål og racede rundt i gaderne. Det resulterede i 60 tilskadekomne, heraf 3 alvorligt, men dog ingen døde.


Se, det lyder jo ikke af så meget set med nutidens øjne, men den gang ramte det forsiderne af alle de store aviser i staten, og filmen "The Wild One" fra 1953 med Marlon Brando og Lee Marvin er direkte inspireret af denne historie. Efterfølgende er balladen i Hollister blevet kaldt the Hollister riot - Oprøret i Hollister.


The American Motorcycle Association, blev efterfølgende bedt om at kommentere hvad der skete i Hollister, og her kommer det:
"99% of motorcyclists were law-abiding citizens and the last 1 % made the trouble this night".
Altså i princippet siger man at dem med 99% bikerklubber er alm lovlydige borgere ( " Hr og Fru Danmark " ) ,.


Mange amerikanske motorcykel klubber gjorde modstand mod denne udtalelse, og viste det ved at adoptere betegnelsen 1% (one percenter) og lave det diamantformede badge vi kender den dag i dag. For de lidt mere hårde bikere er dette badge lig med ære og broderskab over for hinanden på tværs af klubber - altså, bortset fra hvis de ikke lige bekriger hinanden.


Vi er mange bikere der med stolthed har adopteret det bedste fra bikermiljøet, men selvfølgelig ikke vil sættes i boks med de grupperinger der så ofte er i overskrifterne, for andet end at vi tager en kop kaffe på  træf og hvor vi ellers mødes og hygger os :-)


Vel har vi klubvest med klubmærke, vel kører vi på cruiser- eller custom cycler og vel kan vi se lidt drabelige ud når vi kommer kørende i vores fine lædertøj - men 1%'ere er vi ikke! :-)


Det viser vi ved vores opførsel og for manges vedkommende ved at bære et 99% badge på vores klubvest. En helt klar udmelding om at vi befinder os i den anden ende af skalaen - vi er mellem de "99 % of law-abiding motorcycling citizens" som American Motorcycle Asosiation omtalte den gang i 1947.